To spletno mesto ima omejeno podporo za vaš brskalnik. Priporočamo, da preklopite na Edge, Chrome, Safari ali Firefox.

BREZ BESED SMO, DO NEBA IN NAZAJ HVALA; CELOTNO ZALOGO, KI NAJ BI ZDRŽALA VSAJ MESEC DNI, SMO RAZPRODALI V MANJ KOT ENEM DNEVU 🥹 RES IZ SRCA HVALA, VSEM.

Kako prepoznati kakovostno matcho

Tako kot dobro vino, tudi matcha ponuja širok spekter kakovosti. Ker te navadno ni najlažje določiti samo s pregledom etikete/deklaracije, vam predstavljamo štiri glavne senzorične znake ujemanja, po katerih je mogoče najlažje ločiti bolj kakovostno ujemanje od tistih manj kakovostnih: barva, tekstura, aroma in okus.

BARVA : višje stopnje kakovosti matche bi morale biti globoke, električne, modrikasto zelene barve v nasprotju s svetlo, kamuflažno, rumenkasto sivo bravo matche nižje stopnje kakovosti. Dejstvo je, da je matcha visokokakovostnega mleta iz najmlajših, deviških listov v senci rastočih čajevcev, bogatih s klorofilom, ki daje halucinogen modrikasto zelen odtenek.

Po drugi strani pa matcha nižje kakovosti prihaja iz starejših listov in nižjih delov čajevca, ki so svetlejše in bolj rumenkaste barve. Pravzaprav japonski proizvajalci čaja navadno kategorizirajo barvo matche kot borovo zeleno (modrikasta) ali bambusovo zeleno (rumenkasta) za višje in nižje razrede matche.

TEKSTURA: fina matcha bi morala imeti ultra fino teksturo, podobno kot smukec, s povprečno velikostjo del okrog 10m mikronov. Velikost in oblika delcev matche v prvi vrsti določata dva dejavnika: kakovost listov in način mletja.

Za višje stopnje kakovosti uporabite mlajše liste, ki so izredno tanki in mehki, zato se pri mletu razgradijo v ultra fin prah. Za nižje stopnje pa uporabljajo starejše, bolj grobe liste, ki se ne razgradijo zlahka na drobne velikosti delcev in običajno ostanejo bolj zrnati in manj gladki pri okušanju. Za našo svečano tekmo Aiko. in ostale proizvajalce finih match je tudi običajno, da svojo matcho meljejo s pomočjo tradicionalnih mlinov na brusilni kamen. Ta metoda mešanja delce matche v bolj okrogle oblike, kar v ustih ustvari veliko boljši gladek in mehkejši občutek v primerjavi z matcho, mleto z drugimi metodami (npr. mlin na kovinsko kroglo).

AROME: Glavni vpliv zaznave našega okusa se ugotovi v nosu. Arome fine matche bi morale biti sveže, sladke, maslene in kar vabiti k nosu. Crème-de-la-crème faktor matche pogosto zaznamuje osvežujočo aromo zelene “oika” (覆い香), značilno za čaj, gojen v senci.

Ob odprtju novega pakiranja fine matche bi morali poznati vonj sveže zmiksane zelene zelenjave in mikrozelenja. Matcha nižje kakovosti lahko oddaja neprijetne travnate ali/ter prahu in senu podobne arome, včasih pa, še slabše, sploh nič.

OKUS: Če je pripravljena pravilno, potem mora biti vrhunska matcha sladkega, ne grenkega okusa. Medtem ko je matcha slabše kakovosti lahko neprijetno grenkega, trpkega okusa ter obleži v ustih, pa vrhunska matcha vaše brbončice navduši s sladkimi rastlinskimi notami. Višji razredi matche imajo aminokislinsko kompleksnost strukture, kar ustvarja naravno sladkobo brez dodanih sladil. Vsebujejo sladko-slani “umami” kot opredeljujejo značilnost visoko kakovostne tekme.

Podobno, kot popoln espresso, mora imeti tudi fina matcha polno, robustno telo, z mehkim in gladkim občutkom v ustih in dolg, gladek zaključek, ki se v vaših ustih občuti še nekaj minut.

IZ SRCA HVALA ZA VAŠO LJUBEZEN IN PODPORO NAM POMENI(TE) ZARES OGROMNO.

Voziček

čestitke! Vaše naročilo izpolnjuje pogoje za brezplačno pošiljanje Vi ste ||znesek|| stran od brezplačne dostave.
Ni več izdelkov na voljo za nakup

Vaš nakupovalni voziček je prazen