NAVODILA ZA PRIPRAVO MATCHE
KLASIČNA PRIPRAVA:
1.) V skodelico damo 1/2 čajne žličke oziroma 1 bambusovo žličko matche (zaradi kvalitete aikō. matche, je za pripravo zadostuje že manj kot 1g) in jo prelijemo s 30ml vode s temperaturo (manj kot) 70°C.
2.) Z bambusovo metlico (z)mešamo matcho z nežnimi gibi v obliki črke M, dokler se na njeni površini ne pojavi pena.
3.) Matchi dodamo še 70ml vroče vode, jo premešamo ter ji, v kolikor nam paše, dodamo nekaj sladkorja in/ali medu (v vednost - matcha se tradicionalno uživa brez dodatkov.)
4.) Da bi v kar največji meri občutili njen okus ter aromo, matcho spijemo takoj. Ceremonialna matcha je namenjena meditativnem uživanju, zato si je med pitjem le-te vredno vzeti nekaj trenutkov zase ter za občudovanje njenega barvnega odtenka ter vonja.
DODATNE MOŽNOSTI PRIPRAVE:
Matcho lahko pripravimo tudi, v kolikor nam klasična japonska priprava čaja ni najbolj blizu, na bolj sodobne načine: 1/2 čajne žličke matche lahko med postopkom penjenja dodamo v penilec za mleko in/ali jo s svojim najljubšim mlekom zmešamo v blender-ju ali shaker-ju.
Pri tem načinu priprave sami največkrat uporabljamo kokosovo ali riževo mleko, za piko na i pa ji lahko dodate še smetano klasičnega ali rastlinskega izvora.